زبان ترکی استانبولی زبانی از خانواده زبان های اورال – آلتای و منسوب به گروه زبان های اوغوز است. این زبان در جغرافیای وسیعی از جمله ترکیه عراق، جزایر بالکان، آسیای میانه، جمهوری آذربایجان، قبرس، ترکنمستان، اروپای میانه، بخشی از روسیه و بخش هایی از بلغارستان و قرقیزستان نیز صحبت می شود. همچنین زبان ترکی زبان رسمی کشورهای ترکیه، بوسنی هرزگوین، قبرس شمالی و زبان مناطقی از رومانیا، مقدونیه، کوسووا عراق است و برخی از مناطق بلغارستان میباشد. دانستن و آموزش زبان ترکی استانبولی برای زندگی در ترکیه بسیار حائز اهمیت می باشد؛ و لهجه زبان ترکی استانبولی در فراگیری این زبان بسیار مهم، نقش بسزایی دارد!
ترکیه یکی از کشورهایی است که دانستن زبان انگلیسی برای زندگی کردن و کسب کار در این کشور خیلی کارآمد نمی باشد. مردم کشور ترکیه عموما به زبان ترکی استانبولی تکلم و نوشتار می کنند و زبان انگلیسی و دیگر زبانها بسیار کم کاربرد می باشد.
لهجه زبان ترکی استانبولی
لهجه زبان ترکی استانبولی به گونه های مختلف تقسیم می شوند که در ادامه توضیح میدهیم.
لهجه تفاوت هایی است که در یک زبان به دلایل جغرافیایی و سیاسی در صدا، ساختار و چینش کلمات ایجاد شده و آن زبان را به لهجه های متفاوت تقسیم کرده است.
از این لهجه ها لهجه – گویش استـــانبول تبدیل به یک زبان نوشتاری شده است.
از دیگر زبــان های اورال- آلتای می توان زبان های ژاپنی، کره ای، مغولی، مجاری، فنلاندی را نام برد.
انواع لهجه ها
- لهجه ی اوغوز جنوب غربی ( آناطولی، آذری، آسیا و ترکمن های عراق)
- لهجه ی کیپچاک شمال غربی ( تاتار، قزاق، خزر و گاگاووز)
- لهجه ی چاغ تای جنوب شرقی ( ازبک، قرقیز، قزاق)
- لهجه ی ترکی آسیای میانه (آلتای، تووا، اویگورنژاد زرد، ترکستان شرق)
- لهجه ترکی شمال شرقی (یاکوت)
- لهجه ی ترکی چوواش
مرتبط بخوانید: آموزش زبان ترکی استانبولی به کودکان
زبان های دیگر خانواده ی زبان های اورال- آلتای زبان های سالمی نیستند، اما زبان ترک در میان این زبان ها با داشتن ۸ حرف مصوت (صدادار) و ساختار جمله ای دارای فعل، فاعل، مفعول یک زبان غنی می باشد.
زبان ترکی از لحاظ ساختار جزو زبان های پسوندی می باشد و از این لحاظ با زبان فارسی که جزء زبان های ساختار پیچیده می باشد بسیار متفاوت است.
اما به دلیل همسایه بودن این کشور و همچنین استفاده ی این زبان توسط ترک های منطقه ی آذربایجان و ترک های دیگر مناطق ایران و وامدار بودن این زبان از زبان فارسی یادگیری این زبان برای فارسی زبانان بسیار شیرین و جذاب است.
در حال حاضر گویش ترکی استانبولی به عنوان گویش معیار کل زبان ترکی در نظر گرفته می شود.
مرتبط بخوانید: تفاوت اصلی زبان ترکی استانبولی و ترکی آذربایجان
گویش زبان ترکی استانبولی در حال حاضر
در حال حاضر زبان ترکی استانبولی دارای ۵ گویش اصلی می باشد.
- گویش مهم ترکی ترکیه ی استاندارد (گویش معیار)
- گویش رومِلی (روملی در زمان عثمانی به مناطق ترک ها از خاک عثمانی گفته می شد که در اروپا قرار داشت و امروز نیز بخش اروپایی استانبول است.)
- گویش مناطق دریای سیاه (به لطافت گویش استانبولی نیست)
- شرق آناطولی (هرچقدر از استانبول به سمت شرق یا به سمت ایران پیش برویم شباهت ها این گویش با گویش ترکی ایران بیش تر می شود.)
- گویش مناطق دریای اژه
زبان ترکی به دلیل مهاجرت ترک زبانان و همچنین هم جوار بودن اقوام ترکی با کشورهای دیگر از زبان های دیگر بسیاری کلمه وام گرفته است. زبان ترکی بیش ترین کلمات خود را از زبان صربی سپس بلغاری، یونانی و در درجه چهارم از زبان فارسی گرفته است. (حدود ۲۹۶۹ کلمه) و پس از آن به ترتیب از زبان های آلمانی، رومی، روسی، عربی، مجاری و انگلیسی …
دلایل یادگیری زبان ترکی استانبولی
- ترکیه و هم چنین قبرس دارای دانشگاه های بسیار معتبر چند زبانه ای در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکترا می باشد. به علت کیفیت خوب دانشگاه و کمتر بودن هزینه ی آن نسبت به دانشگاه های کشور های اروپایی در این کشور تحصیل می کنند.
- جذب توریست بسیار بالای این کشور موجب فراوانی شغل حتی برای ایرانیان در این کشور شده است مانند فرستادن تورلیدرها به کشور ترکیه. یادگیری این زبان می تواند راهی برای اشتغال شما در این کشور باشد.
- این زبان به دلیل داشتن حدود ۲۹۶۹ کلمه فارسی و به دلیل داشتن ریشه ی مشترک ادبی با زبان فارسی برای فارسی زبانان بسیار جذاب است.
- پس از یادگیری زبان استانبولی به مرور زمان میتوانید با زبان آذری نیز آشنا شوید و ترکی آذری را ازطریق شنیداری از آذری زبانان بیاموزید.
پیشنهاد ویژه: تدریس خصوصی زبان ترکی استانبولی در تهران