امروزه با افزایش میزان مهاجرت به کشور ترکیه، تعداد داوطلبان برای تحصیل در ترکیه به شکل چشمگیری افزایش یافته است؛ احتمالا شما که در حال مطالعه این مطلب هستید، نیز قصد دارید در یکی از دانشگاه های این کشور ادامه تحصیل دهید. بنابراین پیشنهاد میکنیم تفاوت های تحصیل در ترکیه با ایران را حتما بدانید. باید مزایا و معایب را به طور دقیق بررسی کنید تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید. در این مقاله سعی داریم با بررسی این مزایا و معایب به این سوال شما که دانشگاه های ترکیه بهتر است یا ایران؟ پاسخ دهیم.
باید بدانید، تحصیل در دانشگاههای بینالمللی کشور ترکیه همانند تحصیل در کشوری اروپایی است. بارزترین تفاوتی که شما برای تحصیل در کشور ترکیه با آن مواجه خواهید شد زندگی در یک کشور آزاد است. دومین و اصلی ترین تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران این است که، ترکیه به دلیل تجارت آزادی که دارد، بعد از فارغ التحصیلی شانس شما برای اینکه بتوانید شغل مناسب با رشته ای که در آن تحصیل کرده اید را پیدا کنید، بسیار بالاتر از آن است که از دانشگاه های ایران فارغ التحصیل شوید اما موفق به ورود به بازار کار مناسب نشوید.
امنیت، موقعیت جغرافیایی و فرهنگی ترکیه
کشور ترکیه مقصد آموزشی تعداد زیادی از دانشجویان خارجی است؛ بطوریکه در سال ۲۰۱۹، تعداد ۶۵،۰۰۰ دانشجوی مهاجر از کشورهای مختلف دنیا در دانشگاه های ترکیه مشغول تحصیل شدند. علت علاقه مندی زیاد دانشجویان خارجی برای تحصیل در ترکیه را میتوان، هزینه ی ارزان اقامت و کیفیت بالای آموزش عالی و همچنین امنیت کشور ترکیه دانست.
همچنین باید بدانید، بعضی از دانشگاه های ترکیه بورسیه ی تحصیلی هم به دانشجو میدهند که هزینه های شهریه، خوابگاه، خدمات درمانی و هزینه های رفت و آمد برای دانشجو را پوشش می دهند.
کشور ترکیه از نظر ارتباطی با دنیا در نقط ی اتصال غرب و شرق دنیا قرار گرفته و از موقعیت استراتژیک خوبی برخوردار است. همین شرایط جغرافیایی و داشتن مناظر و آثار باستانی غنی کشور ترکیه، باعث میشود گردشگران و سرمایه گذران زیادی از کشورهای دیگر به ترکیه سفر کنند. بنابراین امنیت داخلی ترکیه از شرایط خوبی برخوردار است و از این جهت مردم ترکیه و مهاجرین خارجی دغدغه ای ندارند.
موقعیت و رتبه ی علمی دانشگاه های ترکیه
کشور ترکیه دارای دانشگاه های معروف و معتبر جهانی، مثل دانشگاه حاجت تپه “Hacettepe University”، دانشگاه استانبول، دانشگاه آنکارا، دانشگاه بغازچی، دانشگاه آتاترک، کوچ و اژه میباشد؛ که از ارتباط علمی خوبی با مراکز علمی شناخته شده جهانی برخوردار است.
سیستم آموزش عالی ترکیه نهایت تلاش خود را دارد، که شرایط آموزشی دانشگاه های ترکیه مطابق با سیستم آموزشی مراکز علمی آمریکایی و اروپایی باشند؛ و معاهدات زیادی چون آراسموس و سنجش یابی با دانشگاههای کشورهای اروپایی، مریکایی، چینی و روسی دارند.
کیفیت آموزش عالی ترکیه به حدی از پیشرفت علمی رسیده که هر دانشجویی که نمرات خوبی در ترم اول یا دوم تحصیلی دانشگاه کسب کند و ممتاز شناخته شود می تواند به دانشگاههای آمریکایی چون هاروارد “HARWARD” و ام.آی.تی “MIT” و یا دانشگاههای اروپایی ترانسفر شود و در این دانشگاهها ادامه تحصیل دهند.
موقعیت علمی دانشگاه های ترکیه بهتر است یا ایران ؟
دانشگاه های دولتی ایران از ارزش علمی بالایی در کشور و در جهان برخوردار هستند؛ مانند دانشگاه های شریف، تهران، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت، خواجه نصیر طوسی، دانشگاه شیراز و… این دانشگاه ها دارای کیفیت علمی خوب و برای پذیرش دانشجویان خارجی هم مناسب هستند.
دانشگاههای آزاد و غیر دولتی ایران هم نسبتا از ارزش علمی قابل قبولی برخوردارند و بعضی از آنها هم بین المللی هستند و دانشجوی خارجی جذب می کنند.
کشور ایران از نظر علمی در موقعیت خیلی خوبی قرار دارد و با همجواری با کشور ترکیه از یک سطح زندگی تقریباً یکسانی برخوردارند.
دانشگاههای دولتی ایران، بسیار شبیه دانشگاه های دولتی ترکیه هستند و ارتباط خوبی را از نظر علمی با دانشگاه های معروف جهان دارند؛ البته باید بگوییم، در همکاری های مابین و نزدیک با این دانشگاه ها در حد آموزش عالی کشور ترکیه نیستند چرا که در ۱۵ ساله ی اخیر دانشگاه های ترکیه پیشرفت شایانی در این زمینه داشته اند.
تفاوت پذیرش در دانشگاه های ایران و ترکیه
شرایط پذیرش و ورود به دانشگاههای ترکیه با آزمون های یوس “YOS” و ست “SAT” انجام می شود؛ و همانطور که میدانید پذیرش در دانشگاههای دولتی ایران با کنکور ساسری انجام می شود که بسیار سخت تر از آزمون یوس “YOS” است. سد کنکور در ایران برای ورود به رشته های پر اهمیت پزشکی و مهندسی در دانشگاه های دولتی محکم است و تلاش بسیار زیادی را می طلبد، درحالی که شما به راحتی می توانید برای ورود به دانشگاه های پزشکی ترکیه چون حاجت تپه “Hacettepe” اقدام نمایید و آزمون یوس به سختی کنکور ایران نیست.
مزایای تحصیل در دانشگاه های ترکیه
همانطور که قبلا گفتیم، اولین و اصلی ترین مزیت تحصیل در کشور ترکیه این است که شما بعد از فارغ التحصیلی در رشته مورد علاقه خود از دانشگاه های معتبر ترکیه، میتوانید کار مرتبط پیدا کنید. و در صورتی که کار مرتبط در رشته ای که در آن تحصیل کرده اید را پیدا کردید، میتوانید برای اخذ شهروندی کشور ترکیه بعد از مدت کوتاهی نیز اقدام نمایید.
معمولا مدت زمان تحصیل شما در کشور ترکیه برای اخذ شهروندی نصف خواهد شد. به این صورت که، اگر شما در مدت زمان ۴ سال، دوره لیسانس خود را در کشور ترکیه گذرانده باشید و بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی وارد اقامت کاری شوید، دوره چهار ساله تحصیلات شما به ۲ سال کاهش پیدا کرده و به این معنی است که شما دو سال در خاک ترکیه زندگی کرده اید.
اگر بخواهیم از دیگر مزایای تحصیل در کشور ترکیه برای شما بگوییم، باید به این اشاره کنیم، که کشور ترکیه با کشور ما رو به روادید است؛ به این معنا که شما اگر از یک دانشگاه در کشور ترکیه پذیرش تحصیلی اخذ نمایید، میتوانید براحتی و بدون هیچ دغدغه ای به کشور ترکیه بروید و درست اول ترم تحصیلی، سر ساعت در کلاس حاضر شوید.
از دیگر مزیتهای تحصیل کشور ترکیه این است که ترکیه از دانشگاه های معتبر بین المللی در این کشور شعبه دارد. شما می توانید از این دانشگاه ها پذیرش تحصیلی بگیرید.البته در این صورت علاوه بر مدارک لازم زبان ترکی، مدارک زبان انگلیسی نیز باید همراه داشته باشید.
معایب تحصیل در دانشگاه های ترکیه نسبت به دانشگاه های ایران
از معایب تحصیل در کشور ترکیه این است که شاید در ابتدای راه آن اتفاقی که انتظارش را دارید، در بیشترین زمان ممکن به دست بیاورید. چرا که شما به تازگی وارد کشور ترکیه شده اید! هنوز نوع زندگی و آداب و رسوم مردم کشور ترکیه را نمی دانید. این خود زمان میبرد تا شما بتوانید مانند شهروندان کشور ترکیه زندگی کنید. با خلق و خوی آنها آشنا شوید.
البته اصلا نگران نباشید؛ چرا که این موضوع ظرف مدت چند ماه برطرف میشود. شما وقتی به خود می آید می بینید که براحتی در کنار مردم مهربان کشور ترکیه زندگی میکنید. اگر دانشگاه تحصیلی شما در شهرهای بزرگ کشور ترکیه مثل شهر استانبول یا آنکارا باشد، اصلاً هیچ دغدغهای از این بابت نخواهید داشت.