روش های یادگیری زبان ترکی استانبولی

ترکیه کشوری است که از تعامل بالایی با سایر کشورهای جهان برخوردار است، و همین باعث شده پذیرای افراد گوناگونی چه در زمینه تحصیلی و چه کاری، اقامتی، سلامت و… باشد؛ بنابراین خوب است زبان ترکی استانبولی در فهرست یادگرفتنی‌هایمان باشد. همچنین تسلط به زبان یک کشور می تواند به معنای کسب اطلاعات در زمینه فرهنگ و نحوه زندگی آن کشور نیز باشد. از این رو، لازم است هر چند در حد کم، اما زبان کشوری که به آن سفرمی کنید را فراگرفته و برای یادگیری آن زمان بگذارید. ما در این مطلب به سه گام کاربردی از بهترین روش های یادگیری زبان ترکی استانبولی اشاره کردیم، اگر میخواهید در کمترین زمان ممکن و به اصولی ترین روش زبان ترکی را بیاموزید، به نکات ذکر شده در این مقاله به دقت توجه کرده و آنها را به درستی انجام دهید…

روش های یادگیری زبان ترکی استانبولی

روش های یادگیری زبان ترکی استانبولی

امروزه بیش از ۷۰ میلیون نفر در دنیا به زبان ترکی استانبولی صحبت می‌کنند که اغلب ساکن ترکیه و قبرس هستند. آموختن دستور زبان ترکی و ساختار جمله یکی از بخش های اصلی آموزش این زبان است.

یادگیری زبان ترکی استانبولی

 گام اول تسلط کامل بر حروف الفبا ترکی

برای یادگیری زبان ترکی استانبولی، یادگیری الفبا زبان ترکی شروع خوبی است. کلمات ترکی به صورت گفتاری نوشته می شوند و در نتیجه هنگام آموختن الفبا، تلفظ کلمات برایتان آسان خواهد بود، حتی اگر کاملا معنای آنها را متوجه نشوید.

یادگیری حروف الفبای ترکی استانبولی

۱. اکثر حروف الفبای ترکی مانند حروف الفبای انگلیسی تلفظ می‌شوند

در زبان ترکی از الفبای لاتین استفاده میشود که تقریبا شامل تمام حروف موجود در الفبای انگلیسی به جز سه  حرف q، w و  x میباشد. همچنین در زبان ترکی استانبولی تلفظ حروف نیز تاحدودی مشابه زبان انگلیسی است به در چند مورد استثناء.

  • حرف c صدای « ج » دارد
  • حرف g صدای « گ » دارد
  • حرف j صدای « ژ » دارد
  • حرف r معمولا صدای « ر » می‌دهد، اما بسته به جایگاهش در کلمه ممکن است صدای متفاوتی داشته باشد.
  • حرف y صدای « ی » (مانند یارانه) دارد

۲٫ تمرین تلفظ درست حروف صدا دار

ممکن است این حروف یکسان بنظر برسند، اما تلفظ مصوت های ترکی با انگلیسی کمی تفاوت دارد. به مثال های زیر توجه کنید:

“sun” در زبان انگلیسی تلفظ میشود؛ مانند کلمه « u » صدای « آ » دارد و تا حدودی مشابه حرف « a »  حرف ترکی

“egg” در زبان انگلیسی تلفظ میشود؛ مانند کلمه « e » صدای « اِ » دارد و تا حدودی مشابه حرف « e » حرف ترکی

“ Internet” در زبان انگلیسی تلفظ میشود؛ مانند کلمه « i » صدای « ای » دارد و تا حدودی مشابه حرف « i » حرف ترکی

“orange” در زبان انگلیسی تلفظ میشود؛ مانند کلمه « o » صدای « ا‌‌ُ » دارد و تا حدودی مشابه حرف « o » حرف ترکی

“book” در زبان انگلیسی تلفظ میشود؛ مانند کلمه « oo » صدای « او » دارد و تا حدودی مشابه حرف « u » حرف ترکی

۳٫ آموختن تلفظ حروف خاص ترکی

برخی حروف الفبای زبان ترکی از جمله ۳ حرف بی‌صدای « ç ، ǧ، ş » و ۳ حرف صدادار « ı ، ö ، ü » در الفبای زبان انگلیسی وجود ندارند.

  • حرف « ǧ » حالت ملایم g است و صدایی مانند « ع » یا همزه دارد و همیشه بعد از یک حرف صدادار می آید. اگر بعد از حروف « a , I , o , u » بیاید، صدای مصوت را کشیده میکند.
  • حرف « ç » صدای « چ » دارد، مانند « ch » در انگلیسی.
  • حرف « ş » صدای « ش » دارد، مانند « sh » در انگلیسی.
  • حرف « ı » صدای « ای » دارد، مانند cousin انگلیسی.
  • حرف « ö » صدای « ا‌‌ُوو » دارد، مانند « ure » در cure انگلیسی.
  • حرف « ü » صدای « اوو » دارد، مانند « u » در cute انگلیسی.

۴٫ دسته بندی حروف صدادار؛ گرد و غیرگرد ، تنگ و پهن ، باز و بسته

طبقه بندی حروف صدا دار، بخش اصلی زبان ترکی میباشد و براساس این سه عامل تعریف میشود. هر یک توضیح می‌دهد که چگونه با استفاده از زبان و دهان صدای درست را ایجاد کنید.

 

  • با توجه به اینکه دهان‌تان را گرد می‌کنید یا نه، حروف صدادار به دو دسته تقسیم میشوند، گرد و غیرگرد. « e ، i ، a ، ı » غیرگرد و « o ، ö ، ü ، u » گرد هستند.
  • با توجه به اینکه زبان‌تان را کجای دهان قرار میدهید، حروف صدادار به دو دسته‌ی جلویی و عقبی تقسیم می‌شوند. « e ، i ، ö ، ü » حروف صدادار جلویی و « a ، o ، u ، ı » حروف صدادار عقبی هستند.
  • با توجه به اینکه چقدر فضای خالی بین زبان و کام‌تان باقی می‌ماند، حروف صدادار به دو دسته‌ی باز و بسته تقسیم می‌شوند. « e ، a ، o ، ö » حروف صدادار باز و « i ، u ، ü ، ı » حروف صدادار بسته هستند.

۵٫ استفاده از حروف « u , i , a » برای تمایز کلماتی با املاء یکسان

دقت کنید در زبان ترکی کلمه‌های بسیاری از دیگر زبان‌ها به‌ویژه عربی وام گرفته شده است. اگر این کلمه‌ها دیکته‌ای مشابه کلمه‌ای دیگر در زبان ترکی داشته باشند، برای تمایز آنها از حروف « u , i , a » استفاده می‌شود. به عنوان مثال:

« kar » به‌معنی برف است اما « kâr » به‌معنی سود.

گام دوم یادگیری دستور زبان و ساختار جملات

۱٫ از یک پسوند و ضمیر برای توضیح وضعیت حاضر استفاده کنید

بر خلاف زبان انگلیسی، در زبان ترکی استانبولی هیچ فعلی که معادل «بودن» باشد، وجود ندارد! بنابراین باید « پسوند شخصی » مناسب را که همخوان با ضمیر فاعلی انتخاب می‌شود، به‌کار ببرید. پنج ضمیر برای اول شخص مفرد، دوم شخص مفرد و سوم شخص جمع وجود دارد. ام ضمیری برای سوم شخص مفرد وجود ندارد.

. (من یک معلم هستم) Ben öğretmenim برای اول شخص مفرد

. (تو یک معلم هستی) Sen öğretmensin برای دوم شخص مفرد

. (ما معلم هستیم) Biz öğretmensin برای اول شخص جمع

. (شما معلم هستید) توجه داشته باشید که مانند بسیاری از زبان های اروپایی مانند Siz öğretmensiniz برای دوم شخص جمع

. (آنها معلم هستند) Onlar öğretmenler برای سوم شخص جمع

۲٫ در صورت استفاده از ضمایرشخصی، ضمیراشاره را حذف کنید

در زبان ترکی استانبولی هر ضمیری پسوند مخصوص خودش را دارد. بنابراین با استفاده از هر پسوند، ضمیر ویژه‌ی آن قابل‌تشخیص است. بنابراین برای جلوگیری از تکرار معمولا ضمیر آغازین حذف می‌شود.

مثلا کافی است بگویید öğretmenim (معلم هستم).

یادگیری زبان ترکی استانبولی

۳٫ با اضافه کردن پسوند، ویژگی دستوری کلمه‌ی اصلی را تغییر دهید

در زبان ترکی می‌توانید به کلمات پسوندهای گوناگون اضافه کنید. این پسوندها نشان دهنده نفی انفعال، تعداد، مالکیت، تردید و بسیاری از ویژگی دیگرهستند. این پسوندها می توانند برای برخی کلمات طولانی وعجیب ساخته شوند. اما اگر چگونگی تجزیه‌ و جداسازی آنها را بدانید، جای نگرانی نیست.

برای مثال اگر به‌ کلمه‌ی « ev » (خانه) چند پسوند اضافه و آن را به « evimdekilerden » تبدیل کنید، معنی «بعضی از آنهایی که در خانه‌ام هستند» می‌دهد.

۴٫ هماهنگی صوتی پسوند با آخرین مصوت ریشه کلمه

برای یادگیری زبان ترکی استانبولی توجه داشته باشید که حروف صدادار، پسوندها و حرف پایانی کلمه‌ی اصلی باید هم‌طبقه (بر مبنای ۳ دسته‌بندی که در بالا معرفی کردیم) باشند. برای اینکه هنگام تلفظ کمترین حرکت دهانی را داشته باشیم! در این صورت کلمات و جمله‌ها ساده‌تر بیان می‌شوند.

  • پسوند« siz » به‌معنی «بی» (بدونِ) را در نظر بگیرید. اگر بخواهید بگویید بی‌گوشت، siz را به کلمه « et » (گوشت) اضافه می‌کنید. میشود: etsiz. حال اگر بخواهید بگویید بی‌نمک، باید پسوند اصلاح‌شده‌ی همخوان را به کلمه‌ی « tuz » (نمک) اضافه کنید. میشود tuzsiz.
  •  پسوند « ler- و lar- » را درنظر بگیرید که علامت « جمع » هستند. انتخاب یکی از این دو بر اساس حرف آخر کلمه‌ی اصلی انجام می‌شود. برای مثال Gözler (چشم‌ها)، telefonlar (تلفن‌ها).

۵٫ درصورت تغییر تلفظ، حرف بی‌صدای پایانی را تغییر دهید

بعضی اوقات اضافه کردن ضمیر یا پسوند به یک کلمه، باعث تغییرتلفظ آخرین صامت کلمه میشود. این کار را در جهت ساده‌تر کردن تلفظ انجام میدهیم. در ابتدا گفتیم زبان ترکی همان‌طور که تلفظ می‌شود، نوشته می‌شود. بنابراین درصورت تغییر تلفظ باید دیکته کلمه‌ را هم اصلاح کنید.

زمانی که با افزودن پسوند به کلمه، حرف بی‌صدا بین حروف صدادار قرار بگیرد، باید این تغییرات زیر را انجام دهید:

p به b  –  ç به c  –  t به d  –  k به g یا ğ.

برای مثال: کلمه « kitap » با افزودن پسوند « im- » به Benim kitabım (کتاب من) تغییر می‌کند.

۶٫ قرار دادن فعل در پایان جملات

در زبان ترکی ساختار جمله به صورت  «فاعل + مفعول + فعل» است.

مثلا اگر بخواهید بگویید «پسر توپ را برای سگ انداخت» در ترکی باید بگویید «oğlan topu köpeğe attı».

گام سوم در روزمرگی های خود درگیر زبان ترکی شوید

۱٫ موسیقی های ترکی گوش دهید

در هنگام یادگیری زبان ترکی استانبولی گوش‌دادن به آهنگ‌های ترکی باعث می‌شود گوش‌تان با آهنگین بودن این زبان آشنا شود. چرا که زبان ترکی از حروف صدادار همخوان زیادی استفاده می‌کند. شنیدن موسیقی، توانایی درک و تلفظ شما را بسیار تقویت می‌کند.

راه های یادگیری زبان ترکی استانبولی

 

۲٫ کتاب‌های زبان ترکی مخصوص کودکان را بخوانید

میتوانید کتاب های کودکان، که برای کمک به مبتدیان یادگیری زبان ترکی طراحی شده اند را مطالعه کنید. این کتاب ها شامل واژگان پایه ای در جملات ساده و سهولت جهت خواندن هستند. تصاویری که در یک کتاب کودک قرار داده شده، کلمات موجود در متن بوده، بنابراین شما می توانید معنای کلمات نا آشنا را بهتر درک کنید.

روش های یادگیری زبان ترکی استانبولی

۳٫ دنبال کردن اخبار جهان به زبان ترکی

برای یادگیری زبان ترکی استانبولی می‌توانید از اخبار کمک بگیرید. تعدادی از وب سایت های ترکیه وجود دارند که مقالات و ویدیوهایی در مورد رویدادهای جاری در ترکیه و سایر نقاط جهان ارائه می کنند. این روش کمک خوبی برای تقویت مهارت های خواندن و شنیدن شما است.

۴٫ عضویت در گروه ها، شبکه های اجتماعی و انجمن های ترک زبان

دنیای مجازی این امکان را فراهم میکند تا باکسانی که زبان مادری‌شان ترکی است و همچنین کسانی که درحال یادگیری زبان هستند ارتباط برقرار کنید. با جست‌وجوی عبارت Türkçe به نتایج بهتری نیز خواهید رسید.

یادگیری زبان ترکی استانبولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *