آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه

متقاضیان تحصیل در دانشگاه های ترکیه ابتدا بایستی در یکی از آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه شرکت کرده و  نمره لازم را در این آزمون ها اخذ نمایند. از جمله سوالات متداول دانشجویان متقاضی برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه درباره ی آزمون های ورودی به این دانشگاه هاست، در نظر داشته باشید که در کشور ترکیه یک آزمون واحد و جامع سراسری مانند کنکور، برای تمامی دانشگاه ها وجود ندارد، اما آزمون هایی هستند مانند آزمون TÖMER ( تومر )، آزمون YÖS ( یوس )، آزمون SAT ( سَت )، آزمون TUS ( طوس )، آزمون ALES ( الس )، آزمون GRE و آزمون GMAT . ما قصد داریم در این مقاله یک به یک این آزمون ها را برای شما عزیزان توضیح دهیم. پس اگر شماهم از متقاضیان تحصیل در دانشگاه های ترکیه هستید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا باهم به بررسی هرکدام از این آزمونها بپردازیم.

شرایط تحصیل در دانشگاه های ترکیه

کشور ترکیه نه تنها به دلیل موقعیت جرافیایی و نزدیکی به ایران، بلکه به دلیل فرهنگ و آداب و رسوم و تا حدودی زبان مشترک، و همچنین هزینه های مقرون به صرفه، از دیرباز مورد توجه ایرانیان بوده است، دانشگاه های ترکیه به دو صورت خصوصی و دولتی می باشند که به منظور تحصیل در دانشگاه های دولتی، متقاضی باید در آزمون یوس YOS شرکت کند و نمره لازم را کسب نماید. سیستم آموزشی در دانشگاه های ترکیه ترمی ، واحدی است و ازاین لحاظ شبیه به دانشگاه های آمریکا می باشد. به منظور پذیرش در مقطع کارشناسی دانشگاه های ترکیه، متقاضی باید در آزمون یوس YOS و یا آزمون سات SAT ، شرکت کند .هر دانشگاه، این آزمون ها را بر اساس شرایط خاص خود برگزار می کند.

آزمون ورودی یوس YÖS ترکیه

امور مربوط به انتخاب و جایگزینی دانشجویان در مؤسسات آموزش عالی در کشور ترکیه توسط سازمانی به نام ÖSYM در این کشور پیگیری می شود و متقاضیان خارجی (غیر ترک) می بایست در آزمون YÖS (یوس ترکیه) که هرساله توسط این سازمان برگزار می گردد شرکت کنند. متقاضیان تحصیل در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، رشته های حقوق و روان شناسی، رشته های مهندسی مکانیک و معماری و همچنین متقاضیان تحصیل در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا ملزم به شرکت در این آزمون می باشند.

این آزمون شامل سوال های درس ریاضیات، هندسه، هوش و زبان ترکی می باشد. اگر متقاضی فاقد مدرک مهارت زبان ترکی است و یا نمره لازم زبان ترکی را اخذ نکرده است٬ می تواند در دوره های آمادگی زبان ترکی که در دانشگاه های ترکیه برگزار میشود، شرکت و نمره و مهارت لازم را اخذ کند. آزمون یوس هر سال یک بار درهر دانشگاه ترکیه برگزار می شود و نتیجه آن تا ۲سال معتبر است.

آزمون یوس شامل دو بخش است، بخش اول این آزمون شامل ۴۵ سوال هوش و ۳۵ سوال ریاضی و مدت زمان پاسخ دهی ۹۰ دقیقه می باشد. بخش دوم این آزمون مربوط به درک نگارش زبان ترکی است که مدت زمان پاسخ دهی به آن ۶۰ دقیقه می باشد. برخی از دانشگاه های خصوصی به جای این بخش یعنی درک نگارش زبان ترکی، نمره های زبان انگلیسی متقاضی را لحاظ می کنند. عموما سوالات آزمون یوس به انتخاب داوطلب به غیر از ترکی استانبولی به زبان انگلیسی یا زبان های دیگر نیز طرح می شود. سوالات آزمون یوس به صورت تستی است و هر سوال دارای ۵ گزینه است. و عموما دانشگاه ‌ها نمره منفی برای پاسخ اشتباه منظور می ‌کنند ، اما بعضی دانشگاه ها نیز برای پاسخ اشتباه نمره منفی منظور نمی کنند.

 آزمون ورودی ست SAT ترکیه

آزمون ست SAT یکی از آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه ، به منظور پذیرش دانشجو در دوره کارشناسی دانشگاه ها و یا کالج های خارج از جمله کشورهای آمریکا، انگلیس، کانادا و استرالیا می باشد. آزمون SAT همچنین، یک آزمون استاندارد برای پذیرش در دوره های پزشکی دانشگاه های ترکیه نیز می باشد.

این آزمون از نظر سطح دشواری در مقایسه با آزمون یوس دشوارتر است. برخی از دانشگاه های ترکیه مانند دانشگاه پزشکی حاجت تپه به منظور پذیرش متقاضیان در رشته پزشکی، دانشگاه فنی استانبول، دانشگاه بغازیچی، دانشگاه خاورمیانه و… نمره های این آزمون را ملاک و معیار قرار می دهند. این آزمون مهارت های مهم مانند درک مطلب و توانایی محاسبه ریاضی متقاضی را ارزیابی می کند. آزمون ست همانند آزمون GRE هم به صورت عمومی general و هم به صورت موضوعی subject برگزار میشود. سوالات این آزمون شامل چهار بخش می باشد:

 

  • بخش اول این آزمون شامل سوالات چند گزینه ای و بر اساس دروس شیمی، فیزیک، زمین شناسی، زیست شناسی، روان شناسی، اقتصاد و جامعه شناسی است که مدت پاسخ دهی ۶۵ دقیقه می باشد.
  • بخش دوم این آزمون که مربوط به نگارش و آزمون زبانی است٬ چند گزینه ای و مربوط به درک مطلب زبان انگلیسی است.
  • بخش سوم مربوط به هندسه و آمار و احتمال و ریاضیات و مدت زمان پاسخ دهی ۸۰ دقیقه می باشد.
  • بخش چهارم به صورت مهارت های خواندن و تحلیل و نگارش است و مدت پاسخ دهی ۵۰ دقیقه می باشد. این بخش از سوالات در برخی دانشگاه ها اختیاری است.

این آزمون ۶ بار در سال برگزار، و مدت اعتبار نتیجه آن ۵ سال می باشد.

 

آزمون ورودی (زبان ترکی) تومر TÖMER

از آزمون تومر میتوان به عنوان معتبرترین مدرک زبان ترکی نیز نام برد که به عنوان پیش نیاز ورود به دانشگاه های دولتی ترکیه محسوب می شود. زبان تدریس در دانشگاه های دولتی ترکیه زبان ترکی است، بنابراین میتوان گفت میزان ارزش و اهمیت مدرک زبان ترکی تومر با مدرک زبان انگلیسی تافل و آیلتس یکسان می باشد. متقاضیان با اخذ مدرک دپیلم آزمون تومر نه تنها واجد شرایط تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه می شوند، بلکه به منظور ورود به بازار کار و تعامل با مردم ترکیه پس از فارغ تحصیلی و یا کار دانشجویی، میتوانند از مزیت های این مدرک زبان ترکی برخوردار می شوند. مدرک زبان تومر به دو شکل به متقاضیان ارائه می شود:

  • گواهینامه تومر (Sertifika) : اعتبار این مدرک بین ۶ ماه تا ۲ سال می باشد و پس از پایان این مدت متقاضی باید برای تمدید اقدام کند. این آزمون در دو سطح مقدماتی و متوسط برگزار می شود.
  • دیپلم تومر (Diploma) : این مدرک از اعتبار بسیار بالا و همیشگی برخوردار است و تمامی دانشگاه های ترکیه برای پذیرش، این مدرک را ملاک قرار می دهند.

آزمون TOMER شامل بخش های زیر می باشد:

  • Spoken Production
  • Spoken Interaction
  • Structure، Reading
  • Listening
  • Writing
  • Structure

آزمون ورودی طوس TUS

TUS آزمونی برای تخصص پزشکان است، که متخصصین دندان پزشکی و دامپزشکی و شیمی و مشاغل مشابه برای پذیرش تخصص باید در این آزمون شرکت کنند. طبق مقررات برای پزشکان به کسانی که در این آزمون قبول می شوند دستیار گفته می شود و در زمانی که از آزمون طوس TUS قبولی گرفتند و از این مقطع فارق التحصیل شدند به آنها پزشک متخصص می گویند .

این آزمون به ۲ صورت آزمون زبان خارجی و آزمون علمی برگزار میگردد. در آزمون زبان خارجی دانشجو باید ۶۰ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز را بدست آورد و سپس میتواند وارد آزمون علمی شود. قبولی در آزمون زبان خارجی تا ۲ سال اعتبار دارد و متقاضی تا ۲ سال میتواند از امتیاز قبولی خود در آزمون علمی استفاده نماید و از شرکت در آزمون زبان معاف شود. هدف از آزمون علمی نیز، انتخاب دانشجویان واجد شرایط جهت ورود به دوره دستیاری در تخصصهای مختلف پزشکی میباشد و بصورت تستی برگزار میگردد.

آزمون ورودی الس ALES

آزمون ALES یکی از آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه برای دوره کارشناسی ارشد و دکترا محسوب می شود و امتیاز دریافتی نقش بسیار مهمی در پذیرش در رشته ها را ایفا میکند. این آزمون توسط سازمان سنجش ترکیه برگزار میگردد. این آزمون شامل دو بخش است که هر کدام ۵۰ سوال دارد:

  • بخش رقمی (Quantitative) : سوالات این بخش شامل هندسه، هوش، ریاضیات و محاسبات عددی می باشد
  • کلامی (Verbal) : این بخش برای سنجش سطح زبان ترکی متقاضیان طراحی شده است

اشخاص که در رشته های فنی و مهندسی فارغ التحصیل شده اند باید در پاسخگویی به سوالات ریاضی و هوش (Quantitative) دقت نمایند. فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی نیز باید در بخش زبان (Verbal) تمرکز داشته باشند. مدت زمان پاسخگویی به سوال های این آزمون ۱۵۰ دقیقه است.

آزمون ورودی GRE

آزمون GRE به دو صورت General و Subject برگزار میشود که نوع Subject آن فقط برای برخی رشته های خاص وجود دارد.  نوع General آن در واقع آزمون سنجش توانایی تحصیلی متقاضیان تحصیل در مقاطع عالی تحصیلی بوده و ۳ مهارت: محاسبات ریاضی، درک مطلب و هم چنین مقاله نویسی را می سنجد. این آزمون از نظر خیلی از شرکت کنندگان، دشوار به نظر می رسد. چرا که در بخش درک مطلب، مقاله نویسی تحلیلی و عمومی، موضوعاتی مطرح می شود که بسیاری از شرکت کنندگان در آزمون، قبلا با آن آشنایی ندارند .

بخش ریاضیات ۴۰ پرسش دارد و سوالات ریاضی در حد دبیرستان مطرح می شود، اما به خاطر ارائه پرسش به زبان انگلیسی و نیاز به مهارت حل کردن در مدت کم ، این بخش نیز حتی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد کمی مشکل می باشد . در بخش درک مطلب هم در قسمت کلمات مترادف و متضاد بعضا کلماتی استفاده می شود که حتی دارندگان مدرک کارشناسی ارشد زبان شناسی انگلیسی هم از درک برخی از جملات و کلمات آن عاجز هستند. اما با این حال متقاضیانی که حداقل ۶ ماه برای این آزمون وقت بگذارند ، قادر خواهند بود که نمره معقولی در آن کسب کنند.

آزمون ورودی GMAT

آزمون GMAT یا (Graduate Management Admission Test)، امروزه به عنوان یکی از معتبرترین ابزارهای سنجش مهارت های فردی و ذهنی متقاضیان شرکت در دوره هایی مثل MBA و MPA ( Master of Public Administration) شناخته می شود. امروزه بسیاری از موسسات آموزشی و دانشگاه های معتبر، نمره آزمون GMAT را به عنوان یک معیار برای ارزیابی دانشجویان متقاضی درنظر می گیرند. این آزمون معمولا به صورت هوشمند و کامپیوتری برگزار می شود. در این آزمون پاسخ هر سوال از طرف دانشجو در تعیین سوال بعدی تاثیرگذار است. در این آزمون داوطلب نمی تواند سوالی را بی پاسخ رها کند و به سوال بعد یا قبل برود و پاسخ خود را نمی تواند عوض کند. نمره داوطلب به صورت لحظه ای محاسبه می شود و به محض پایان به او اعلام می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *